Stekelige aardappelbovist
(Scleroderma echinatum)


Naamgeving en Conventie:
We kennen in Europa geen Stekelige aardappelbovist. Als hij niet zo klein was, zouden we hem gewoon Gele aardappelbovist noemen. In ieder geval rekenen we hem standaard tot dat complex.

In Nederland zijn we niet zo snel geneigd iets als een aparte soort erkennen. Liever spreken we van een vorm of variëteit. Dan hoeven we in ieder geval niet te bewijzen dat het een andere soort is. Phytogenetisch onderzoek (rna-techniek) heeft dat overigens al wel gedaan. De Stekelige is een erkende soort.
Alleen weten we niet of hij er echt zo uit ziet. Lastig. Lastig.
Dus voorlopig maar iets als Scleroderma citrina fm echinatum of Scleroderma citrina var. echinatum ?

Veldkenmerken Stekelige aardappelbovist: (Scleroderma echinatum)
Klein vruchtlichaam tot circa 3 cm doorsnee. Schil-dikte 2-3 mm. Schil-kleur bruin tot rossig. Oppervlak met aaneengesloten piramidale stekeltjes van tot circa 1.5 - 2 mm hoog.
Over pseudosteel en/of pseudowortel is mij niets bekend. KOH reactie onbekend. Verkleurt niet bij beschadiging. Bij afkrabben van een stekeltje blijft een geel rond putje achter. Sporentype B, 7-9 µ.

Op de foto staat een Nederlandse soort uit het Gele aardappelbovist complex, van circa 1,5 cm doorsnee, en stekeltjes van 1.5-2 mm hoog.
In het verleden zou ik die zonder meer Gele aardappelbovist noemen, ook al is hij daar wel erg klein voor.

Hij heeft een dikke schil van circa 2 mm, en toen ik met duimnagel-geweld stekeltjes er uit losbrak, bleef hij toch gewoon staan, oftewel hij moet ook stevig geworteld zijn geweest. Ik ben soortgelijke exemplaren de laatste jaren 2-3 keer tegen gekomen bij eik en bij den, min of meer solitair staand, in de grond, niet op hout.

Van de soort Stekelige aardappelbovist zijn mij nog geen afbeeldingen bekend.

Zie ook tabel Veldkenmerken en Bronnen Aardappelbovisten

In Amerika bestaat er nog een soort met verspreid staande platliggende en piramidale schubjes. Scleroderma texense, een soort die met kaliloog (KOH) geel tot rood verkleurt. Het gaat wat ver om aan te nemen dat deze ook in Europa voorkomt, maar ik heb bij Waarneming (www.waarneming.nl, www.waarnemingen.be, www.observado.org) minimaal een foto gevonden van een gele aardappelbovist met verspreid staande platliggende en piramidale schubjes.

Laten we zeggen De Texaanse variant van de Gele aardappelbovist. Maar of hij er zo uit hoort te zien?

Tot slot 6 variaties op een thema

Gele aardappelbovist

(Scleroderma citrinum)


Top